El projecte del Genoma Humà és un projecte científic internacional que pretén arribar a desxifrar tota la informació o receptes que posseïm en cadascun dels nostres cromosomes i interpretar-ne el significat, regulació i funcionament en condicions normals i patològiques, per així posteriorment utilitzar tots aquests coneixements en benefici de la humanitat, per poder reparar-les en el cas que estiguin tarades o s’espatllin en el transcurs de les nostres vides. El PGH s'inicià formalment el 1990 i es va completar el 2003, dos anys abans del previst.
En quina fase de desenvolupament es troba actualment el projecte Genoma Humà?
En aquest moment s’ha desxifrat o llegit el 100% de tota la informació o receptes del conjunt dels nostres cromosomes. Això significa que hem avançat molt però tan sols estem a l’inici del camí, ja que encara ens queda una llarga distància per recórrer perquè hem d’aprendre com interaccionen i funcionen totes aquestes receptes entre elles, tant en condicions normals com patològiques.
Quins avenços suposa?
El fet de conèixer la seqüència completa del genoma donaria un impuls formidable a la medicina. Permetria el coneixement d’algunes malalties poc estudiades, ajudaria a la cerca de tractaments més fiables i ràpids i, fins i tot, seria la solució a moltes malalties hereditàries, a càncers, enfermetats infeccioses, alzheimer, esquizofrènia... S'espera que la investigació genòmica permeti dissenyar nous fàrmacs que siguin més especifics i que tendeixin a tractar sobre les causes, no només sobre els símptomes.
També significaria un impuls per a altres ciències com, per exemple, a la robòtica o a la biotecnologia.
Gràcies al PGH, hem arribat a conèixer quants gens hi ha, on estan situats i com són; però els científics encara desconeixen quina funció fa cadascun i com interaccionen entre ells.
La segona part del PGH és la fase PPH (Human Protein Project), l'objectiu del qual és conèixer totes les proteïnes que hi ha al nostre organisme. La raó fonamental pel llançament d'aquest projecte és que la majoria de malalties es manifesten en el terreny de les proteïnes. L'objectiu comú és, per tant, identificar les proteïnes humanes per trobar fàrmacs o diagnòstics útils en la cura de determinades malalties.
Impacte ètic, legal i social
Els avenços del PGH han comportat també intensos debats sobre temes d'àmbit ètic, social i legal. Aquests temes són:
- Protegir la informació genètica de la persona.
- Per accedir a un lloc de treball, la informació genètica serà utilitzada per les empreses per decidir si contractar o no un treballador.
- Les proves genètiques que es podran fer determinaran propensió a determinades malalties. Aquest fet repercuteix directament en la qualitat de vida de la persona.
- El coneixement del genoma pot portar a conductes racistes, ja que hi ha determinades malalties que afecten majoritàriament ètnies concretes, i poden ser discriminades.

També hi ha persones que opinen que el coneixement del nostre genoma obre les portes a la manipulació genètica de l'ésser humà, a la creació de noves races millorades o especialitzades per fer una tasca concreta dins la societat. Però fins a quin punt podem experimentar amb la nostra pròpia espècie? Ens dirigim cap a un món on serem classificats i jutjats només pel nostre genoma?
Les possibilitats de la ingenieria genètica i la biotecnologia són quasi il.limitades, però moltes d'elles es troben al límit del que es pot considerar "ètic". Per això, molts països regulen legalment aquestes pràctiques, i en d'altres països estan totalment prohibides.
Aquest article l'he pogut fer gràcies aquestes webbs:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Projecte_Genoma_Hum%C3%A0http://lagenetica.info/ca/genetica-present-i-futur/projecte-genoma-huma/
No hay comentarios:
Publicar un comentario